Wat is chip-tuning?

chiptuning

Chip Tuning, soms genaamd Engine Re-Modellering of Just Engine Re-Tuning, is een goede manier om meer kracht uit je voertuig te krijgen. Het is een relatief kleine upgrade, die de manier waarop uw motor werkt drastisch kan veranderen.

Die extra vermogen zou echter de motorcomponenten goed langs normale limieten kunnen duwen. Als u besluit deze route te nemen, moet u bepaalde richtlijnen volgen. Volg deze tips om mogelijke schade te voorkomen en de levensduur van uw motor te verkorten.

Timing-afstemming omvat het wijzigen van de timing van uw motor.

Er zijn in principe twee manieren om dit te doen. U kunt het zelf doen, of u kunt het naar een monteur brengen om hem of haar de wijzigingen voor u te laten doen. Dit is een zeer gecompliceerde methode om uw voertuig aan te passen, dus als u niet bekend bent met de mechanica van de motor, is het afstemmen van de timing waarschijnlijk iets dat u aan de professionals moet overlaten.

Een veelvoorkomend probleem bij chiptuning is overmatig brandstofverbruik op korte termijn. In veel gevallen wordt het overmatige brandstofverbruik veroorzaakt door de terugslag die wordt veroorzaakt door het inlaatluchtfilter. De inlaatbuis moet opengaan tijdens de lage tijden, zodat al het vuil en stof dat naar de bovenbuis filtert in het luchtfilter kan worden gesproeid. De vuile lucht wordt vervolgens weer aangezogen, waardoor meer vuil en stof het systeem in wordt geduwd. Een openluchtinlaatbuis maakt ook vuil en andere verontreinigingen mogelijk met de brandstof, en dragen bij aan zowel het brandstofverbruik als de motorslijtage.

Het verwijderen van een Factory Installed Engine Control Unit (ECU) is een optie voor sommige chiptuners.

Dit wordt echter niet aanbevolen. De ECU regelt de zuurstofsensoren, stationair toerentalregeling, EGR- en FTP-systemen, evenals een groot aantal andere functies binnen de motor. Als u dit apparaat verwijdert, kunt u ernstige schade aan anderen veroorzaken of uzelf zelfs doden als u niet voorzichtig bent. Voorzichtigheid is nog steeds geboden, dus het is beter om de chiptuning van de motor over te laten aan de experts.

Elektronische regeleenheden of ECU’s zijn een ander type chiptuning-methode. U zult merken dat deze methode niet veel wordt gebruikt, maar het heeft zijn fans. Degenen die chiptuning-methoden gebruiken, geven er de voorkeur aan om de elektronische besturingseenheid te vervangen of te verwijderen.

Wanneer u uw eigen voertuig chip, doet u dat met de grootste zorg. Het opnieuw toewijzen van uw voertuig zal waarschijnlijk resulteren in een betere brandstofefficiëntie, wat betekent dat u daadwerkelijk geld kunt besparen op gas! Als je een andere richting wilt inslaan, of als je huidige methode niet zo goed werkt als je zou willen, is opnieuw toewijzen een goede optie. Als u besluit om opnieuw toe te wijzen, neem dan contact op met een professionele chiptuneer om verdere opties te bespreken en u in de goede richting te begeleiden. Chiptuning is niet alleen meer voor mechanische tuners!

Klik hier voor meer informatie Chipperformance